Neomluvená absencenarodičovské dovolené

Dita N | 22.2.2007 | Neomluvená absencenarodičovské dovolené

Dobrý den!
Zastávala jsem manažerskou pozici a byla jsem výborně hodnocena i odměňována,
otěhotněla jsem a odešla na MD. Po dohodě s ředitelem org. jsem zažádala o poskytnutí RD do 31.12.2006. Zpět do zaměstnání jsem se tedy měla vrátit 1.1.2007. v prosinci 2006 mi ředitel oznámil (osobně), že pro mne nemá žádnou manažerskou funkci a dohodli jsme se, že tedy 1.1.2007 nenastoupím a že se sejdeme za 2-3 měsíce a budeme jednat o řešení situace. Na mé místo byl přijatý nový kolega a já se tak stala nepohodlnou. Ředitel mi sdělil, že se mám věnovat rodině a že mne nemá zájem zaměstnávat, protože jsem se rozhodla mít dítě.... samozřejmě vše ústně. To mne sice mrzelo, ale zároveň jsem i chápala jeho postoj a byla jsem ochotná přijmout i jinou práci po dohodě. Velice mne však překvapil následný krok, kdy mi byl doručen dopis, že má nepřítomnost na pracovišti od 1.1.07 je považována za neomluvenou absenci a že mi hrozí výpověď. Považovala jsem ústní dohodu o setrvání na RD za dostatečnou. Písemně jsem zažádala až 31.1. o posunutí nástupu na 1.5.2007, po té co mne referentka upozornila, že mi tento papír chybí. Nevím jaká mám práva, PŘI NAHLÉDNUTÍ DO EVIDENCE DOCHÁZKY TAM NEJSEM ZA LEDEN 07 VŮBEC UVEDENÁ. Stále jsem v mimoevidenčním stavu, je možné mít neomluvenou absenci neuvedenou v docházce? Musí zaměstavatel projednávat NA s odbory? Evidentně mě chce vedení donutit k odchodu, ale já se nechci nechat zastrašovat. Můžete mi prosím pomoci? Dnes jsem byla osobně za svým nástupcem a ten se mi smál do obličeje, že mne můžou vyhodit, protože jsem 1.1. nenastoupila. Já jsem si nechala napsat potvrzení, že jsem telefonicky 29.12. infomovala referentku pers. odd. že budu RD prodlužovat, písemně jsem to však učinila až 31.1. Děkuji za jakoukoli radu, připadám si bezmocná a podvedená.

Odpověď:

Dobrý den,
Váš zaměstnavatel porušil zásadu rovného zacházení, a tudíž je jeho jednání protiprávní.
Pokud Váš zaměstnavatel pro Vás neměl práci podle Vaší pracovní smlouvy, vznikla překážka v práci na straně zaměstnavatele, za kterou Vám přísluší náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku. Absence se v tomto případě nepočítá. Ústní dohoda byla dostatečná.
Váš zaměstnavatel Vám nemůže dát výpověď za to, že jste na základě dohody s ním nedocházela do práce z důvodů překážek v práci na jeho straně.
Vzhledem k tomu, že Váš případ je komplikovaný a důkazně náročný, doporučuji Vám osobní konzultaci v naší právní poradně. Osobní schůzku si můžete domluvit telefonicky každé úterý od 9:00 do 11:00 na telefonním čísle 224 931 350 nebo 774 913 350.
Mgr. Eva Fialová

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect