Nikopa | 23.4.2024

Dobrý den, mám specifický problém a nevím, jak ho nejlépe řešit. Máme syna z přímé adopce, narodil se 12.4.2023 a mám ho v péči od narození, včetně pobytu v porodnici. Bohužel teprve teď proběhl soud, který nás jmenoval poručníky na základě čehož můžeme žádat o PPM a rodičovskou. Problém je, že jsem těhotná a na přelomu května/června nastupuji na mateřskou. Mám obavy, že přijdeme tímto o peníze z PPM a rodičovske na první dite, na které máme právo. Jde to nějak řešit?

Předem moc děkuji za radu

Odpověď:

Dobrý den,

můžete nyní začít čerpat peněžitou pomoc v mateřství na první převzaté dítě, a to klidně pouze v délce podpůrčí doby do nástupu na další mateřskou dovolenou k Vašemu současně očekávanému dítěti na přelomu května/června. Do nástupu na mateřskou s očekávaným dítětem by bylo také dobré začít čerpat rodičovský příspěvek na dítě převzaté. Pokud začnete u prvního převzatého dítě čerpat rodičovský příspěvek v rámci rodičovské dovolené a do toho nastoupíte znovu na mateřskou coby rodička, a o nárok na PPM ani na rodičovský příspěvek k tomuto dalšímu dítěti nepřijdete.

S pozdravem,

Gender Studies, o.p.s.

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect