Kačka | 21.4.2015

Dobrý den, chci se Vás zeptat. Končí mi mateřská dovolená a já hned nastupuji zpět do práce. Na rodičovskou dovolenou by chtěl tedy nastoupit manžel, ale je teď v dlouhodobé PN a jeho prac. smlouva mu již během té neschopnosti skončila, byla na dobu určitou, ještě ale marodí. Odpracoval tam1 rok a tři měsíce. Může nastoupit na RD a bude mu vyplácen příspěvek RD pokud není tedy on již v prac. poměru? PN by samozřejmě tedy ukončil. Může se mu RD vypočítat i z mého vyměřovacího základu MD? A mohl by jít i na ÚP když nemá prac. smlouvu, ale zároveň by byl na RD? Podpora v nezaměstnanosti a zároveň RD lze ji vyplácet? Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,
Váš manžel si může zvolit variantu čerpání rodičovského příspěvku, pokud Vy jste čerpala či měla nárok na peněžitou pomoc v mateřství. O rodičovský příspěvek můžete zažádat i Vy a poté se s manželem vystřídat. Rodičovský příspěvek můžete čerpat Vy a Váš manžel bude zletilou osobou, která bude o dítě pečovat. I pokud bude Váš manžel příjemcem rodičovského příspěvku, může být v evidenci úřadu práce.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect